MUFFINKI Z CUKINII I
MIGDAŁÓW:
Składniki na muffinki
cytrynowo-rumiankowe:
150g mąki
ryżowej                                                     2
jajka
50g mielonych
migdałów                                           100ml
syropu z agawy
1
łyżeczka proszku po pieczenia                                200g
obranej, drobno utartej cukinii
1
łyżeczka sody oczyszczonej                                     łyżeczka
octu jabłkowego
Szczypta
soli                                                               skórka
otarta z małej cyrtyny
3 torebki
rumianku
Składniki na muffinki z
tymiankiem i suszonymi pomidorami:
150g mąki
ryżowej                                                     2
jajka
50g
mielonych migdałów                                           20ml
miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka
proszku po pieczenia                                200g
obranej, drobno utartej cukinii
1
łyżeczka sody oczyszczonej                                     łyżeczka
octu jabłkowego
Dwie szczypty
soli                                                       drobno
pokrojone suszone pomidory
Łyżeczka
tymianku 
(najlepiej
roztartego w moździerzu)
Suche
składniki łaczymy w misce i przesiewamy przez sitko.
Jajka
ubijamy z syropem z agawy lub miodem na puszystą pianę (ok 4-5 minut).
Do jajek
dodajemy utartą cukinię i dodatki smakowe (skóra z cytryny lub suszone pomidory).
Dodajemy
suche skłaniki i wszystko mieszamy starając się ograniczyć do kilku ruchów. 
Na koniec
dodajemy łyżeczkę octu i ponownie mieszamy. 
Foremkę
do muffinek wypełniamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ objętości. 
Pieczemy
30 min w 180 st C. 
CIASTECZKA
Z SEZAMEM
Składniki:
70g
miękkiego masła                                   60g
sezamu 
50g
ksylitolu pudru                                      30g
mąki kasztanowej
1
duże jako                                                   30
g mąki z tapioki
                                                                       szczypta
soli
Sezam
prażymy na suchej patelni i ucieramy z moździerzu. 
Masło
ucieramy z ksylitolem, aż będzie blade i trochę puszyste. Dodajemy jajko i
mieszamy. 
Mąki
przesiewamy przez sitko i łączymy z sezamem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasteczka
nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st. C przez 8
minut. 
Po
wyjęciu zostawiamy na blaszce do ostygnięcia. 
PIECZONE
NALEŚNICZKI GRYCZANO-KASZTANOWE
Składniki:
2
jajka (żółtka i białka osobno)                                szczypta
soli
1
łyżka mąki kasztanowej 
1łyżka
maki gryczanej 
Białka ubijamy z sola na
sztywną pianę. 
Żółtka dokładnie
mieszamy z mąką tak, aby nie pozostały żadne grudki. 
Tak przygotowaną masę
dodajemy do białek i delikatnie łączymy. 
Na przygotowaną blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką placuszki                                       i lekko
je rozpłaszczamy. Miejsca, gdzie będziemy kłaść placuszki można wcześniej
posmarować masłem klarowanym, ale nie jest to konieczne.
Pieczemy 5 minut w 180
st C.