Notatnik kulinarny



MUFFINKI Z CUKINII I MIGDAŁÓW:

Składniki na muffinki cytrynowo-rumiankowe:

150g mąki ryżowej                                                     2 jajka
50g mielonych migdałów                                           100ml syropu z agawy
1 łyżeczka proszku po pieczenia                                200g obranej, drobno utartej cukinii
1 łyżeczka sody oczyszczonej                                     łyżeczka octu jabłkowego
Szczypta soli                                                               skórka otarta z małej cyrtyny
3 torebki rumianku

Składniki na muffinki z tymiankiem i suszonymi pomidorami:

150g mąki ryżowej                                                     2 jajka
50g mielonych migdałów                                           20ml miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka proszku po pieczenia                                200g obranej, drobno utartej cukinii
1 łyżeczka sody oczyszczonej                                     łyżeczka octu jabłkowego
Dwie szczypty soli                                                       drobno pokrojone suszone pomidory
Łyżeczka tymianku
(najlepiej roztartego w moździerzu)

Suche składniki łaczymy w misce i przesiewamy przez sitko.
Jajka ubijamy z syropem z agawy lub miodem na puszystą pianę (ok 4-5 minut).
Do jajek dodajemy utartą cukinię i dodatki smakowe (skóra z cytryny lub suszone pomidory).
Dodajemy suche skłaniki i wszystko mieszamy starając się ograniczyć do kilku ruchów.
Na koniec dodajemy łyżeczkę octu i ponownie mieszamy.
Foremkę do muffinek wypełniamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ objętości.
Pieczemy 30 min w 180 st C.

CIASTECZKA Z SEZAMEM

Składniki:
70g miękkiego masła                                   60g sezamu
50g ksylitolu pudru                                      30g mąki kasztanowej
1 duże jako                                                   30 g mąki z tapioki
                                                                       szczypta soli

Sezam prażymy na suchej patelni i ucieramy z moździerzu.
Masło ucieramy z ksylitolem, aż będzie blade i trochę puszyste. Dodajemy jajko i mieszamy.
Mąki przesiewamy przez sitko i łączymy z sezamem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasteczka nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st. C przez 8 minut.
Po wyjęciu zostawiamy na blaszce do ostygnięcia.

PIECZONE NALEŚNICZKI GRYCZANO-KASZTANOWE
Składniki:
2 jajka (żółtka i białka osobno)                                szczypta soli
1 łyżka mąki kasztanowej
1łyżka maki gryczanej

Białka ubijamy z sola na sztywną pianę.
Żółtka dokładnie mieszamy z mąką tak, aby nie pozostały żadne grudki.
Tak przygotowaną masę dodajemy do białek i delikatnie łączymy.
Na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką placuszki                                       i lekko je rozpłaszczamy. Miejsca, gdzie będziemy kłaść placuszki można wcześniej posmarować masłem klarowanym, ale nie jest to konieczne.
Pieczemy 5 minut w 180 st C.